תביעות רבות מתאימות להתברר הן כתביעה ייצוגית והן כתביעה קטנה, אך מה ההבדל בין שני סוגי התביעות? ומתי כדאי להגיש כל אחת מהן? ניסינו לעשות לכם סדר בסוגיה.
במאמר זה נסקור את ההיבטים של שני סוגי תביעה אלו (תביעה קטנה ותביעה ייצוגית), את התנאים להגשתן ואת היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם.
נניח שאכלתי מאכל שהיצרן טען שהוא מכיל ויטמין מסוים והתברר שהוטעיתי לגבי הרכיבים שלו ונגרם לי כתוצאה מכך נזק, או שבנק גבה ממני עמלה בניגוד לדין. כמותי ישנם גם אלפי נפגעים נוספים שיכולים להגיש תביעה בעניין זה. לכן, ניתן להגיש תביעה שכזו הן כתביעה קטנה והן כתביעה ייצוגית.
מה כדאי לי, התובע הבודד, לעשות? האם להגיש תביעה קטנה, או תביעה ייצוגית? להלן נציג מספר שיקולים לכאן ולכאן:
ראשית, לאן מוגשת התביעה? תביעה קטנה מוגשת לבית משפט השלום בשבתו כבית משפט לתביעות קטנות.
תביעה ייצוגית מוגשת לבית המשפט, בהתאם לסכומה הכולל, היינו: אם סכום התביעה הינו עד 2.5 מיליון ₪ – היא מוגשת לבית משפט השלום, ואם סכומה עולה על 2.5 מיליון ₪ – היא מוגשת לבית המשפט המחוזי. התביעה אמנם מוגשת ככל תביעה רגילה, אולם על מנת לנהל אותה כייצוגית על התובע להגיש "בקשה לאישור התובענה כייצוגית", לשכנע את ביהמ"ש כי מתקיימים התנאים המתאימים לכך (עילת תביעה אישית, קיומה של קבוצה, בירור התביעה כייצוגית היא הדרך היעילה וההוגנת, תום לב) ולקבל את אישורו של בית המשפט לנהלה כייצוגית, ורק לאחר אישורה ככזו תהפוך התובענה לייצוגית.
סכום הפיצוי – בבית המשפט לתביעות קטנות קיימת הגבלה על הסכום שניתן לתבוע, נכון לינואר 2023 סכום התביעה המקסימלי הוא 36,400 ₪.
בתביעה ייצוגית לעומת זאת אין כל הגבלה על סכום התביעה.
הסוגיה של סכום הפיצוי פועלת לשני הכיוונים: מחד, אם סכום התביעה האישי גבוה מהסכום המקסימלי שניתן לתביעה בתביעות קטנות, הרי שוודאי עדיף להגיש תביעה ייצוגית. מנגד, גם כאשר סכום התביעה הינו קטן מאד (נניח מאות שקלים בודדים) גם אז מוטב להגיש תביעה ייצוגית בשל נושא הגמול – אודותיו נדון בסעיף הבא. לעומת זאת, אם סכום התביעה האישית עומד על סכום ניכר בתוך הטווח הניתן לתביעה כתביעה קטנה (היינו 10,000 ₪ ומעלה) נראה כי מוטב יהיה להגיש תביעה קטנה, שבירורה יחסית פשוט ומהיר יותר.
גמול – אם התובענה הייצוגית מתקבלת והתובע זוכה בתביעתו, הרי שבית המשפט יקבע גמול מיוחד לתובע הייצוגי שיזם את התובענה בשם הקבוצה, כאות הערכה על פועלו לטובת חברי הקבוצה ועל הזמן והמשאבים שהושקעו על ידו וכן הסיכון שנטל עליו לפסיקת הוצאות.
גמול מיוחד זה נפסק רק בתביעות ייצוגיות ולא בתביעות קטנות, כך שגם עניין זה מהווה שיקול לתובע באיזה אופן כדאי לו להגיש את תביעתו.
סיכון לפסיקת ההוצאות – בתביעה קטנה, בית המשפט לרוב לא פוסק הוצאות גם אם התביעה נדחתה, ולכל היותר, נפסקות הוצאות מינוריות ולא משמעותיות. מנגד, אם וככל שנדחית תביעה ייצוגית קיים סיכון כי ביהמ"ש יפסוק את הוצאות הנתבע. יחד עם זאת, על פי ניסיוננו, בדרך כלל בית המשפט לא יפסוק הוצאות בתביעה ייצוגית בטרם התריע בתובע כי אין לו עילת תביעה טובה ויפציר בו למחוק את התביעה. עוד יצוין, כי גם האגרה בתביעה ייצוגית הינה גבוהה יותר.
ייצוג ע"י עו"ד – ככלל, בתביעה קטנה לא ניתן להיות מיוצג ע"י עורך דין (זהו הטעם העיקרי לכך שבית המשפט לא יפסוק הוצאות משפט בתביעה זו). אמנם, בד"כ אין מדובר על תביעה סבוכה במיוחד, אך אדם מן הישוב שאינו משפטן אינו מכיר לא את המטריה המקצועית ולא את אופן הייצוג בבתי משפט, ומנגד הנתבע (בד"כ חברה מסחרית) יכול לשלוח סטודנט למשפטים שנתוניו עדיפים על אלה של התובע.
לעומת זאת, בתביעה ייצוגית לא רק שניתן להיות מיוצגים על-ידי עורכי דין איכותיים ומנוסים, הרי שהתובע אינו משלם את שכרם, אלא זה נפסק ע"י ביהמ"ש ומשולם ע"י הנתבעת.
מורכבות התביעה – אם מדובר בתביעה מורכבת, הן בהיבטים העובדתיים שלה והן בהיבטים המשפטיים שלה, נראה כי מוטב לברר אותה כייצוגית, שכן כפי שציינו- בתביעה קטנה התובע מייצג את עצמו ואינו יכול להיות מיוצג ע"י עו"ד. מנגד, אם התביעה הינה פשוטה באופן יחסי, אזי השיקול של מהירות ופשטות הדיון בבית המשפט לתביעות קטנות עשוי לתמוך בהגשת תביעה קטנה.
המאמר נכתב ע"י עוה"ד מתן פריידין ואיילת איטח ממשרדנו